top of page

Skillnaden mellan att kontrollera och att ha kontrollDen största lögnen du kan tro på är att: allt kommer att falla sönder om du inte har kontroll över andra människors frågor, beteenden, känslor och ord.

Otrygga människor kommer att känna ett tryck att hantera, hålla kontrollen och förutsäga andras framtida känslor och beteenden. Om du befinner dig i en orolig tillvaro kanske du till och med känner att du försöker hålla saker lugna och fredliga, men i verkligheten tillgriper du ofta kontrollerande beteenden som lämnar människor frustrerade och irriterade. Styrning av tankar, känslor och beteenden hos andra är en tung börda att bära och distraherar dig från ditt eget arbete. För att starta åtgärden av denna dynamik, måste vi erkänna våra kontrollerande beteenden och bli bättre anpassade till våra egna erfarenheter för att förespråka våra behov.


Här är några kontrollerande beteenden och reaktioner att se upp för hos dig själv: Att säga till om allt Detta innebär vanligtvis att du är alltför involverad i alla andras planer och kan känna dig orolig eller irriterad när du inte har några beslut att fatta. För att hantera din ångest kring att någon annan gör något fel arbetar du väldigt hårt för att få all information du kan. Detta är kontrollerande eftersom det indikerar att det finns lite förtroende mellan dig och den andra personen. Det kan vara till hjälp för dig att inse att stressen du känner är rotad i rädsla för att riktigt dåliga saker kommer att hända om du avstår från kontrollen.

Förutsäga hur andra kommer att reagera eller känna Detta är ett centralt inslag i svag självkänsla på hur nära det är kopplat till kaos eller osäkerhet under barndomen. När vi växer upp lär vi oss att förutsäga stämningen hos de vuxna omkring oss i ett försök att hålla dem lugna och kontrollerade. Genom att göra det lär vi oss själva att vår överlevnad beror på att förutsäga stämningen hos människorna omkring oss och så fortsätter beteendet till vuxen ålder. Problemet är: att förutsäga andras humör är faktiskt inte möjligt och du kommer att tömma dig själv när du försöker göra det.

Känsla av ångest eller stress när andra inte ber om dina åsikter Den här är kopplad till första punkten. Detta händer efter att ha fått veta att någon annan har fixat sina egna problem utan att rådfråga dig. Du kan känna dig utelämnad eller till och med avvisad och övergiven efter att ha lärt dig att andra kan klara sig utan dig. Det kan till och med väcka känslor av värdelöshet. Med låg självkänsla i ditt ledarskap kommer du arbeta hårt för att prestera och när ditt “jobb” att fixa tas bort gör det att du känner att du inte har en viktig roll.

Bryter mot andras gränser genom att hoppa in för att "fixa" Detta kan vara både svårt att identifiera inom oss själva och svårt att acceptera när vi gör det. När andra försöker hantera sina egna stressfaktorer eller kriser och ber om utrymme för att göra det kan det kännas som tortyr för någon med kontrollbehov. Till exempel kanske de ber dig att sluta ringa eller smsa frenetiskt för att ge dem utrymme för att hantera sina egna problem. Dessa gränser bryts ofta för att hjälpa ledaren med svag självkänsla att känna sig mindre orolig och ha mer kontroll igen. Nu när vi har täckt hur kontroll ser ut, låt oss undersöka hur hälsa ser ut. Målet med återhämtning av svag självkänsla är att ge tillbaka ansvaret för andras tankar, känslor och beteenden och arbeta för att hitta en grundad känsla av självkontroll. Hälsa mäts utifrån hur mycket du känner kontrollen över ditt tvång att fixa, hantera eller kontrollera andra.


Här är några indikationer på att du har kontroll över ditt beteende: Känner mig bemyndigad att hantera alla känslor som dyker upp En av ironierna med svag självkänsla är att du arbetar mycket hårt för att hantera andra människor men har svårt att veta hur du kan hantera dig själv. Det första steget i att hantera dig själv är att hantera de känslor som kommer i dig. Oavsett om det är sorg, ångest, rädsla, ilska eller till och med några positiva känslor kan du hantera det.

Att erkänna att andras behov skiljer sig från dina egna Att veta att andra skiljer sig från oss kan vara ett enkelt begrepp, men det är faktiskt ganska svårt när det kommer till svag självkänsla i ledarskapet. Du är kraftfull, jordad och kontrollerad när du kan erkänna och respektera att andra skiljer sig från dig och har olika behov, upplevelser och känslor.

Hitta tillfredsställelse i gemensam problemlösning och beslutsfattande Detta är en bra mätpinne för hur bra du hanterar dina kontrollerande behov. Om du känner dig tvungen att hjälpa alla utan att lämna utrymme för dem att förespråka sina egna gränser och behov, eller fatta beslut på egen hand, är det troligt att du är i ett kontrollerande mönster, i motsats till att ha kontroll.

Var inte rädd, du kan släppa de kontrollerande tendenserna genom att helt enkelt fråga andra hur de vill fortsätta, dela dina egna behov och gemensamt komma till ett beslut.

Att känna till dina egna känslor, gränser och behov Detta är vägen till ett starkare ledarskap. Om det är något jag kommer be dig om så är det att spendera mindre tid på att hantera andras behov och känslor och spendera mer tid på att anpassa dig till din egen interna upplevelse. Du förtjänar att ta upp lika mycket utrymme i relationer som dina medarbetare, dina kollegor eller din chef.

Det kan vara svårt för någon med en svag självkänsla att förstå eller tro på, men tills du känner till dina egna behov, gränser och känslor, kommer det kontrollerande beteendet att förbli tilltalande för dig. Det är trots allt en snabb lösning för att minska obehagskänslor, men det förändrar inte den långsiktiga problematiken. Resonerar du med att förstå skillnaden mellan att kontrollera och att ha kontroll? En sista punkt på att vara kontrollerande kontra kontroll: det finns hopp. Genom att erkänna vilka beteendemönster som är hjälpsamma och ohjälpsamma har du redan börjat en viktig resa för att rätta din väg och hitta hälsa i ditt ledarskap.

Vill du ha hjälp att skapa ett starkare ledarskap och självkänsla?

425 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page