top of page
Sök

För upptagen för att leda?

Vi lever i en tid som hyllar ”upptagenhet”. Det verkar som om det vanligaste svaret pĂ„ "Hur mĂ„r du?" Ă€r "upptagen".

Hos vissa mÀnniskor handlar det om perception. De förvÀxlar upptagenhet med framgÄng. De vill framstÄ som framgÄngsrika - sÄ de skryter över hur mÄnga timmar de har arbetat, antal möten de har deltagit i eller hur lite de har sovit.


Det Ă€r inte konstigt. NĂ€r man berĂ€ttar hur upptagen man Ă€r sĂ„ signalerar man till andra mĂ€nniskor att man Ă€r uppskattad och efterfrĂ„gad men i verkligheten slösar man kanske mycket tid pĂ„ oproduktiva eller onödiga möten. Det betyder inte att vi inte ska vara aktiva. Genom min ledarskapscoaching och utveckling har det dock blivit tydligt att mĂ„nga ledare förvĂ€xlar att vara upptagna med att vara produktiva. Sanningen Ă€r att nĂ€r du Ă€r villig att göra en Ă€rlig bedömning av dina dagar, att göra-listor och tidshantering kommer du upptĂ€cka att saker som hĂ„ller dig upptagen ofta tenderar att ocksĂ„ vara de saker som hindrar dig frĂ„n verkliga framsteg. Har du svĂ„rt att hinna leda ditt team eftersom du Ă€r för upptagen? Ledare kvĂ€vs ofta av ”upptagenhetsmindset” pĂ„ arbetsplatsen. Ja, det Ă€r sant att framgĂ„ngsrika ledare Ă€r upptagna men de kom inte dit de Ă€r för att de Ă€r upptagna. De kom dit genom att arbeta hĂ„rt och vara strategiska med sin tid.

Vi har alla dagar som Àr mer pressade Àn normalt. Om du regelbundet inte kan utföra vanliga ledarskapsuppgifter som att följa upp ditt teams arbete och coacha dem eller om du rutinmÀssigt avbokar dina en-till-en-möten med dina medarbetare sÄ hamnar du i mönster av dÄligt ledarskap. NÀr "för upptagen" blir en ursÀkt har du ett problem. Effektiva ledare delegerar LÄt oss tÀnka pÄ vad det innebÀr att vara ledare. NÀr ditt team och ansvar vÀxer, ökar ocksÄ kravet pÄ din uppmÀrksamhet och din tid. I min coaching upptÀcker jag att Àven erfarna ledare kan bli övervÀldigade av denna extra efterfrÄgan. Vi vet att delegering Àr en fÀrdighet som varje ledare mÄste lÀra sig och ocksÄ att den mÄste utföras medvetet. Effektiva ledare delegerar och utrustar andra för organisationens arbete men de fÄr inte delegera det som kommer att göra störst skillnad och avgöra framtiden -att utveckla andra. Ledare mÄste stÀndigt utveckla andra för att nÄ visionen. Medan mÄnga ledare tillbringar mycket av sin tid pÄ flera uppgifter bör ingen av dem ersÀtta behovet av mentorskap, vÄrdande, kompetens och vÀgledning av framtida ledare mot en gemensam vision.

Hur vet du om du Ă€r för upptagen för att leda effektivt? MĂ„nga ledare vill bli bĂ€ttre pĂ„ att leda men de hamnar i att göra uppgifter som tar bort sin tid frĂ„n att interagera med sina team. TĂ€nk pĂ„ den hĂ€r frĂ„gan - om du Ă€r för upptagen, vad gör du INTE och vad Ă€r effekten av det? Om du svarar ja pĂ„ nĂ„gon av följande frĂ„gor kanske du vill bedöma hur ”affĂ€rsinriktningen” pĂ„verkar din ledarskapseffektivitet.

  • Faller viktiga saker bort frĂ„n din lista?

  • Saknar du uppföljning av Ă„taganden till ditt team?

  • Avbryter du (eller planerar inte ens) coachingstid med teammedlemmar?

  • Ökar omsĂ€ttningen?

  • Har du varit "för upptagen" för att öka kompetens eller kunskap för dig sjĂ€lv eller ditt team?

  • Är kvaliteten pĂ„ ditt teams produkt eller tjĂ€nst försĂ€mrad?

  • Spenderar du merparten av din tid i reaktiv ”brandslĂ€ckning” snarare Ă€n proaktiv problemlösning?

  • KĂ€nner du dig utom kontroll och stressad?

Du bestĂ€mmer vad som Ă€r viktigt Är du en ledare som Ă€r upptagen hela tiden? Som tar pĂ„ sig projekt som kan och bör delegeras? KĂ€nner du att du inte gör nĂ„gra riktiga framsteg? KĂ€nns allt hektiskt?

Chansen Àr att det Àr för att du spenderar för mycket tid pÄ att fokusera pÄ fel saker. Den goda nyheten Àr att du fÄr bestÀmma vad som Àr viktigt. Du gör det med hur du fördelar din tid. Du behöver inte arbeta fler timmar för att arbeta hÄrt. Förmodligen kan motsatsen vara bÀttre. Vad skulle du Àndra om du spenderade 80% av din uppmÀrksamhet pÄ saker som Àr viktigast för dig? Det tar din energi och uppmÀrksamhet att pÄ ett lÀmpligt sÀtt hantera din tid och se till att din genomförandestrategi optimeras pÄ ett sÀtt som gynnar dig, ditt team och ditt företag bÀst men det Àr vÀrt att investera i.

Om mÄlet för ditt team och för dig sjÀlv Àr att vara effektiv - snarare Àn bara upptagen - behöver du vara en förebild för vilken typ av beteende du vill se. DÄ kommer du att börja förÀndra ditt teams kultur.



Ledarskapscoachen - Att hjÀlpa framgÄngsrika ledare bli mer framgÄngsrika Den certifierade ledarskapscoachen Annah Thunberg hjÀlper chefer och ledare att uppnÄ positiva, mÀtbara och varaktiga förÀndringar i ledarskapsbeteendet för sig sjÀlva, sina medarbetare och deras team. Kunderna inkluderar ocksÄ framgÄngsrika företagsledare som vill öka sin effektivitet, chefer som övergÄr till nya ledarroller och framvÀxande talanger som vill bli fÄ rÀtt förberedelser för övergÄngen. Kunder uppnÄr framgÄng genom ökad ledarskapseffektivitet, förbÀttrat rykte, bÀttre teamkÀnsla och mer motiverade grupper. Deras organisationer har sett ökat engagemang, kundlojalitet, affÀrsresultat, konkurrensfördel och avkastning frÄn intressenter.

Annah Thunberg tillhandahÄller specialisering inom beteendeförÀndringar, ledarskapslösningar, organisation, kulturomvandling och coaching för ledare.

49 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page