top of page

För upptagen för att leda?

Vi lever i en tid som hyllar ”upptagenhet”. Det verkar som om det vanligaste svaret på "Hur mår du?" är "upptagen".

Hos vissa människor handlar det om perception. De förväxlar upptagenhet med framgång. De vill framstå som framgångsrika - så de skryter över hur många timmar de har arbetat, antal möten de har deltagit i eller hur lite de har sovit.


Det är inte konstigt. När man berättar hur upptagen man är så signalerar man till andra människor att man är uppskattad och efterfrågad men i verkligheten slösar man kanske mycket tid på oproduktiva eller onödiga möten. Det betyder inte att vi inte ska vara aktiva. Genom min ledarskapscoaching och utveckling har det dock blivit tydligt att många ledare förväxlar att vara upptagna med att vara produktiva. Sanningen är att när du är villig att göra en ärlig bedömning av dina dagar, att göra-listor och tidshantering kommer du upptäcka att saker som håller dig upptagen ofta tenderar att också vara de saker som hindrar dig från verkliga framsteg. Har du svårt att hinna leda ditt team eftersom du är för upptagen? Ledare kvävs ofta av ”upptagenhetsmindset” på arbetsplatsen. Ja, det är sant att framgångsrika ledare är upptagna men de kom inte dit de är för att de är upptagna. De kom dit genom att arbeta hårt och vara strategiska med sin tid.

Vi har alla dagar som är mer pressade än normalt. Om du regelbundet inte kan utföra vanliga ledarskapsuppgifter som att följa upp ditt teams arbete och coacha dem eller om du rutinmässigt avbokar dina en-till-en-möten med dina medarbetare så hamnar du i mönster av dåligt ledarskap. När "för upptagen" blir en ursäkt har du ett problem. Effektiva ledare delegerar Låt oss tänka på vad det innebär att vara ledare. När ditt team och ansvar växer, ökar också kravet på din uppmärksamhet och din tid. I min coaching upptäcker jag att även erfarna ledare kan bli överväldigade av denna extra efterfrågan. Vi vet att delegering är en färdighet som varje ledare måste lära sig och också att den måste utföras medvetet. Effektiva ledare delegerar och utrustar andra för organisationens arbete men de får inte delegera det som kommer att göra störst skillnad och avgöra framtiden -att utveckla andra. Ledare måste ständigt utveckla andra för att nå visionen. Medan många ledare tillbringar mycket av sin tid på flera uppgifter bör ingen av dem ersätta behovet av mentorskap, vårdande, kompetens och vägledning av framtida ledare mot en gemensam vision.

Hur vet du om du är för upptagen för att leda effektivt? Många ledare vill bli bättre på att leda men de hamnar i att göra uppgifter som tar bort sin tid från att interagera med sina team. Tänk på den här frågan - om du är för upptagen, vad gör du INTE och vad är effekten av det? Om du svarar ja på någon av följande frågor kanske du vill bedöma hur ”affärsinriktningen” påverkar din ledarskapseffektivitet.

  • Faller viktiga saker bort från din lista?

  • Saknar du uppföljning av åtaganden till ditt team?

  • Avbryter du (eller planerar inte ens) coachingstid med teammedlemmar?

  • Ökar omsättningen?

  • Har du varit "för upptagen" för att öka kompetens eller kunskap för dig själv eller ditt team?

  • Är kvaliteten på ditt teams produkt eller tjänst försämrad?

  • Spenderar du merparten av din tid i reaktiv ”brandsläckning” snarare än proaktiv problemlösning?

  • Känner du dig utom kontroll och stressad?

Du bestämmer vad som är viktigt Är du en ledare som är upptagen hela tiden? Som tar på sig projekt som kan och bör delegeras? Känner du att du inte gör några riktiga framsteg? Känns allt hektiskt?

Chansen är att det är för att du spenderar för mycket tid på att fokusera på fel saker. Den goda nyheten är att du får bestämma vad som är viktigt. Du gör det med hur du fördelar din tid. Du behöver inte arbeta fler timmar för att arbeta hårt. Förmodligen kan motsatsen vara bättre. Vad skulle du ändra om du spenderade 80% av din uppmärksamhet på saker som är viktigast för dig? Det tar din energi och uppmärksamhet att på ett lämpligt sätt hantera din tid och se till att din genomförandestrategi optimeras på ett sätt som gynnar dig, ditt team och ditt företag bäst men det är värt att investera i.

Om målet för ditt team och för dig själv är att vara effektiv - snarare än bara upptagen - behöver du vara en förebild för vilken typ av beteende du vill se. Då kommer du att börja förändra ditt teams kultur.Ledarskapscoachen - Att hjälpa framgångsrika ledare bli mer framgångsrika Den certifierade ledarskapscoachen Annah Thunberg hjälper chefer och ledare att uppnå positiva, mätbara och varaktiga förändringar i ledarskapsbeteendet för sig själva, sina medarbetare och deras team. Kunderna inkluderar också framgångsrika företagsledare som vill öka sin effektivitet, chefer som övergår till nya ledarroller och framväxande talanger som vill bli få rätt förberedelser för övergången. Kunder uppnår framgång genom ökad ledarskapseffektivitet, förbättrat rykte, bättre teamkänsla och mer motiverade grupper. Deras organisationer har sett ökat engagemang, kundlojalitet, affärsresultat, konkurrensfördel och avkastning från intressenter.

Annah Thunberg tillhandahåller specialisering inom beteendeförändringar, ledarskapslösningar, organisation, kulturomvandling och coaching för ledare.

49 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page