top of page

Vad du kan säga när du behöver möta dina egna behov

Vi har alla har rätt att tillgodose våra egna behov men ibland kommer orden vi behöver för att sätta gränser utan att orsaka kränkningar inte så lätt. Då stammar vi fram rättfärdiganden och svamlar ursäkter - och det slutar ofta med att vi gör som andra vill ändå, för vi kan helt enkelt inte hitta orden vi behöver för att uttrycka vårt behov av utrymme, tid eller återhämtning. Om det du behöver är ensamhet, att gå hem, att säga nej eller sätta någon annan gräns som du känner att du behöver bör ingen kunna övertyga dig om att det inte är på riktigt. Visst, en liten vit lögn då och då kan hjälpa till, men fördelen med att faktiskt säga sanningen om dina personliga behov är att ju mer ärlig du är, desto fler människor kommer att förstå och desto mer vana kommer de att bli av att låta dig få det utrymme du behöver. Här följer några förslag på vad du ska säga i olika situationer:

Du vill inte boka något. Försöker dina kollegor, vänner eller chefer få dig att förbinda dig till något roligt med gruppen när det du verkligen behöver är tystnad och ensamhet.

Berätta sanningen: Det är inte dem - och det är det verkligen inte - det är du och dina behov. Du behöver återhämtning. Om de försöker argumentera så luta dig mot tanken på att du känner dig själv bäst; låt dem inte få dig att vika dig. Detta kan du säga:

 • Tack för inbjudan men jag har redan planerat tid för återhämtning då.

 • Det låter väldigt roligt men det har varit en lång dag och jag behöver bara ett soffparty ikväll.

 • Jag ska verkligen ha en lugn kväll men jag följer gärna med en annan gång.

Festen/eventet är över för dig. Du gick på festen/eventet, du hade det trevligt och nu skulle du vilja gå. "Nej", klagar dina vänner/kollegor/chefer. "Du måste stanna! Vi har precis börjat! Du kommer att missa det bästa"

Först och främst, nej, det gör du troligtvis inte. Det kommer antagligen vara mer av samma sak. För det andra, när du är klar vet du att du är klar. Kom ihåg: Det är mycket lättare att säga "ja" till framtida inbjudningar om du är trygg med att du kommer gå hem när du har fått nog. Detta kan du säga:

 • Jag har haft allt det roliga jag kan hantera en dag/kväll.

 • Jag känner att min energinivå har sjunkit och jag behöver återhämta mig nu.

 • Jag åker innan jag skämmer ut mig genom att somna på soffan.

Fler är inte alltid roligare. Ibland låter en inbjudan till ett gruppevenemang kul, speciellt om du gillar att mingla och nätverka så säger du ja till så många gruppevenemang som du har energi för. Men för vissa av oss är gruppevent inte alls roligt, särskilt om du har en introvert personlighet eller föredrar att samtala med människor en till en. Detta kan du säga:

 • Jag är inte bra i grupper men jag tar gärna en lunch istället.

 • Det låter roligt men jag föredrar individuella möten eller mindre sammanhang.

 • Jag tror att jag kommer att hoppa över den här gången men jag tar gärna ett möte med dig framöver.

Du måste verkligen avboka planerna. Att avboka kan lätt ge oss skuldkänslor men om du verkligen behöver avboka då och då så behöver du inte ha dåligt samvete. Använd avbokningar eftertänksamt. Detta kan du säga:

 • Jag förstår om jag gör dig besviken men kan vi planera att ses en annan dag? Jag är i stort behov av att inte göra någonting.

 • Jag behöver återhämta mig efter den senaste tidens ansträngningar. Hur ser det ut för dig framöver?

 • Jag lovar att det blir mycket roligare om vi kan planera det en annan dag när jag har mer energi.

Du behöver tid att tänka innan du svarar/fattar beslut/ger besked. Som ledare hamnar vi ofta i situationer som kräver snabba svar och beslut. Eller i alla fall situationer och människor som UPPLEVS behöva det.


Detta kan du säga:

 • Kan vi prata om detta lite senare när jag har samlat mina tankar?

 • Jag har inte energi till att svara på det just nu. Jag återkommer när jag känner mig återhämtad.

 • Jag behöver lite utrymme just nu och hör av mig när jag är redo.Vill du veta hur du kan få skräddarsydda strategier för att möta dina egna behov som ledare?

48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page